Szeretnél megtanulni tűnemezelni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá?

Első tanácsunk az lehetne, hogy gyere el egy kezdő tanfolyamunkra, mint például a gyümölcskészítés, ahol elkezdheted az alapokkal: formák kialakítása, felület alakítása, színek keverése.
Ha azonban elsőre inkább magad kísérleteznél otthon, mi semmiképp sem szeretnénk lebeszélni erről.
Sőt, inkább végiggondoltuk, milyen tanácsokkal látnánk el…


Először is, minden 3D formát bonts le alapformákra.

 Ha például készíteni szeretnél egy bárányt, akkor a teste egy ducibb henger, a feje egy pici ovális forma, a lábai kicsi vékony hengerek. Ezeket külön-külön készítsd el.  Testét és a fejét úgy, hogy feltekered a gyapjút hengerré. A lábait legkönnyebb, ha hurkapálcikára tekered. Az lábacskák egyik végét hagy meg szöszösre, ne nemezeld: ezt a végét tudod majd a testhez illeszteni és erősen odanemezelni. Az illesztéseket takard el vékony réteg gyapjúval.

Tekerj szorosan!

Akár a hurkapálcikára, akár a gombóc kialakítására gondolunk, rengeteg időt spórolsz meg, ha szorosan tekered fel a gyapjút! Annál kevesebb szurkálásra lesz szükség.


Használj segédeszközöket!

Nemcsak a hurkapálcika lehet segítségedre! Vastagabb kötőtűvel pl kialakíthasz olyan hengert, ami belül üreges, így a kötőtűről levéve összelapítható a henger és máris kaptál egy új formát. Fülek alakításához használhatsz valamit, ami háromszög alakú, stb. Használd az otthon rendelkezésedre álló dolgokat kreatívan!


Rajzolj a gyapjúra!

Például, ha a fenti pélkdában szereplő bárány fülét szeretnéd elkészíteni, akkor ez egy jó módszer lehet. Tegyél egy kevéske paplangyapjút a szivacsodra, rajzolj bele a nemezelőtűvel fülformát és a tűszúrások alkotta vonal mentén hajtsd be a gyapjút! Szintén hagyj egy kevéske szöszös részt, amivel a fejhez illeszted a füleket. Ezzel a technikával millió dolgot készíthetsz.


Fokozatosan haladj az egész munkán dolgozva!

Nem érdemes a forma egy részét megpróbálni készre nemezelni. Ehelyett nemezeld a munka minden részét, újra és újra végighaladva rajta, egyre tömörítve a gyapjút. Így látni fogod az aránytalanságokat és azt, hogy kell e még valahol gyapjút hozzátenni, esetleg túl sok e valahol.


3D formákhoz válaszd a paplangyapjút

Minél kuszábban állnak a gyapjúszálak, annál könnyebben nemezelődik a gyapjú. A szalagygyapjúnál a szálakat párhuzamosra fésülik, ezért a formák alakításánál nem használjuk. Paplangyapjú a jó választás!


Minél kisebb dolgot készítesz, annál nehezebb a részleteket kidolgozni! 

Ezt is érdemes észben tartani, hogy ne légy csalódott, ha nem úgy sikerült, ahogy szeretnéd. Például ha élethű állatot szeretnél készíteni, inkább nagyobban gondolkodj, ne egy „maroknyusziban”.


Használd a megfelelő nemezelőtűt!

Az erősebb tűket használhatod a munka elején, a formák kialakításánál. A gyengébb tűket pedig a részletek kidolgozásához. Ha erősebb tűvel próbálsz részleteket hozzáadni a munkádhoz, elnyeli a gyapjút a már meglévő forma. Arról nem is beszélve, hogy mindenképp jó minőségű nemezelőtűt használj! Rossz tűvel nem lesz sikerélményed.


És végül, de nem utolsó sorban…

Szurkálás közben mindig tedd le a munkádat a szivacsra, így kisebb az esélye, hogy az ujjadat szúrod meg a tűvel.


Ha van kérdésed, amit úgy érzel nem válaszoltunk meg, írj nekünk a nemezeljteis@gmail.com címre.


Sok sikert!
Anna és Nóri

Kedves vásárlók!
Sajnálattal közöljük, hogy jelenleg technikai okok miatt átmenetileg nem lehetséges kártyás fizetés az áruházunkban. Köszönjük türelmüket és megértésüket!